Bezoek het bruisende watersportdorp

Heeg (Fries: Heech) ligt tien kilometer ten zuiden van Sneek aan het Heegermeer. Palingvisserij was voor lange tijd een belangrijk bestaansmiddel. Waar Heeg nu voornamelijk om bekend staat, is de watersport. Want wie aan Heeg denkt, denkt al gauw aan zeilen. Maar er is nog veel meer te beleven.

Zeilen met een Polyvalk- Bij Waterherberg It Beaken in Heeg

Beleef Heeg

Naast de vele watersporten, hoef je je echt niet te vervelen in Heeg. In het dorp vind je ontzettend veel zeilscholen, jachthavens en scheepswerven. Een leuke manier om de omgeving te ontdekken is per boot. Je kunt bij Ottenhome Heeg bijvoorbeeld een sloep of een Polyvalk huren. Ontdek het prachtige Heegermeer vanaf het water! Wil je altijd al leren zeilen? Doe dit tijdens een vakantie in Heeg. Je bent bij dichtbij het IJsselmeer waar je prachtig kunt zeilen.

Er is één supermarkt aanwezig, namelijk de Plus. Hier kunt u terecht voor al uw dagelijkse boodschappen. De Plus kan uw boodschappen ook bezorgen, ideaal voor een wat groter gezelschap. Ook is er een pinautomaat aanwezig, deze bevindt zich achter restaurant “De Watersport Heeg”. In de winkelstraat in het dorp vindt u onder andere een drogisterij, een watersportwinkel, verschillende souvenirwinkeltjes en een kapsalon. Natuurlijk niet te vergeten is Discotheek d’Ald Wal, deze dancing is al ruim 40 jaar een begrip in het dorp en omstreken. In de zomermaanden is de discotheek zeven dagen per week geopend, elke dag dus de mogelijkheid tot een feestje.

Sneek

In de wijde omgeving van Heeg zijn veel dorpen en steden met een aantal leuke bezienswaardigheden. Een leuk uitstapje naar de stad Sneek is zeker een aanrader, via het water, met de fiets of met de auto. In Sneek hoeft u zich nooit te vervelen. Het hele jaar door zijn er in de binnenstad verschillende evenementen voor jong en oud. Zoals muziekoptredens op de Markstraat, de 4mijl van Sneek, Springkussen Elfstedentocht en Cultuur Festival Ut Sneek.

Sneek

Beleef Sneek

In Sneek hoeft u zich nooit te vervelen. Het hele jaar door zijn er in de binnenstad verschillende evenementen voor jong en oud. Zoals muziekoptredens op de Markstraat, de 4mijl van Sneek, Springkussen Elfstedentocht en Cultuur Festival Ut Sneek. Het is ook één van die oude steden waar u gezellig kunt shoppen. In de oude binnenstad kun je je hart ophalen aan leuke winkels en gezellige terrasjes. Een stadswandeling start bij het Fries Scheepvaartmuseum en VVV aan het Kleinzand. Wandel langs de mooie gevels aan de grachten en langs de monumenten zoals het stadhuis met zijn Rococo-gevel en de Waterpoort.

Sneekweek

Eén van de meest bekende evenementen van Sneek is natuurlijk de Sneekweek. De eerste zaterdag in augustus start op het Sneekermeer één van de grootste zeilwedstrijden op het Europese binnenwater. Met circa 700 zeilboten op het water een groots spektakel dat vanaf de oevers en vooral vanaf het Starteiland goed te zien is. Het is ook gezellig druk in de binnenstad. In het centrum zijn de hele week verschillende muziekpleinen en de kermis. Verder kunt u naar de hardzeilbraderie, de kindermiddag, rubberbootrace en grachtenconcert.

Woudsend

Met de unieke ligging van Woudsend (Fries: Wâldsein) tussen twee meren is Woudsend ook echt een watersportdorp! De naam van het dorpje komt ook van het woord “Driuwpôlle”, wat staat voor drijvend eiland. Het dorpje bevindt zich in Zuidwest Friesland en ligt aan de route van de Elfstedentocht. Het dorp is een beschermd dorpsgezicht in Friesland en zeker de moeite waard voor een bezoek.

Woudsend

Beleef Woudsend

Woudsend heeft veel te bieden. De knusse winkeltjes in het centrum en verscheidene restaurantjes zorgen voor veel gezelligheid! Het unieke historische centrum met de vele kleine steegjes is op zich al een belevenis, maak eens een ontdekkingstocht door het dorp. Daarnaast heeft het een zeer centrale ligging waardoor het een prima basis is voor uitjes in de omgeving. Varen, zeilen, kanoën, wandelen, fietsen of lekker toeren in de auto.

Molen ‘t Lam

De oudste korenmolen van Friesland, waar nog steeds koren en graan ambachtelijk worden gemalen tot meelproducten. Wat eens begon als hobby, is uitgegroeid tot een serieus bedrijf. Momenteel is het assortiment zo uitgebreid, dat er geleverd wordt aan bakkers, horeca en winkels. Met een ruim assortiment aan oer granen, waaronder; spelt, kamut, emmer en eenkoorn, maar natuurlijk ook de meer bekendere tarwe, mais en gerst.

Ijlst

IJlst (Fries: Drylst) is gelegen in Zuidwest-Friesland en de plaats staat vooral bekend als overnachtingsplaats voor watersporten. IJlst is een kleine stad in Zuidwest-Friesland en heeft ongeveer 3200 inwoners. Ook is het één van de Friese elf steden sinds 1268. De stad was altijd erg bekend om zijn scheepsbouw en handelspositie. De stad dankt zijn naam aan een riviertje dat vroeger door IJlst liep, de oude Ee.

IJlst gracht

Houtzaagmolen 'De Rat'

Aan de boorden van de Geeuw, de eeuwenoude vaarverbinding tussen IJlst en Sneek staat de unieke houtzaagmolen “De Rat” die nog volop in productie is. Stammen die liggen te wateren, het geluid van de draaiende wieken, het gestamp van de op en neergaande zaagramen, de geur van vers gezaagd hout, hier ervaart u nog het oude houtzagersambacht zoals dat al ruim 3 eeuwen in “De Rat” dagelijks wordt uitgevoerd.